Rostade rotfrukter med grillad lax/grillad kyckling

Rotfrukter är supergott, nyttigt och hur billigt som helst.
Morötter har jag ju redan nämnt men det finns så mycket mer!
Palsternacka, jordärtskockor, rotselleri, rödbetor, purjolök, potatis och morötter har jag använt idag och snittpriset för dessa rotfrukter är ca 10 kr per kg!!! Och det blir ju inget direkt spill, allt används förutom skalet!
Kostnad per portion: 20 kr




2 portioner

2 bitar laxfilé eller 2 kycklingfileér

ca 1 kg rotfrukter som du tycker om - köp i lösvikt det du tycker om!
Exempel:
2 morötter
1 palsternacka (liten)
4 jordärtskockor
4 potatisar
1 liten bit rotselleri
4 rödbetor
1 dm purjolök
Olivolja eller smör
salt och peppar

Gräddfil eller creme fraiche som du smaksätter med färska örter eller örtkrydda.


Sätt ugnen på 225 gr.
Börja med att koka upp oskalade rödbetor i saltat vatten. De ska koka i ca 20 min.

Skala alla rotfrukter och skär dem i rätt stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt och droppa över olivolja och salt och peppar. In i mitten av ugnen. Efter ca 10 minuter gör du plats för laxfileerna som du lägger dit med skinnsidan nedåt. Laxen (el kycklingen) kan du försås steka i stekpanna om du föredrar det). Då och då behöver du vända rotfrukterna. Laxen är klar efter ca 10 - 15 min i ugnen och då borde också rotfrukterna vara klara. När potatisen är klar är det andra också klart. Lite motstånd kvar är bara gott!

När rödbetorna kokat klart sköljer du dem i kallt vatten och drar bort skalet. Droppa över lite olivolja eller smör!

Rör ihop gräddfil och örter/kryddor.

Servera!

Pris per portion: ca 20 kr

/Åsa









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0