Tomatsoppa med fetaostkräm och västerbottensnurror
Den här rätten är perfekt som förrätt, men också lagom som lunch eller som middag, men då kan man steka en god korv och ha till (kabanossen eller choritzo)!!
Kostnad per portion: ca 15 kr

2 portioner
Tomatsoppa
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl vatten
1/2 vitt vin (valfritt)
1/2 dl grädde eller creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
blandade örter (torkade eller färska. Ex: basilika, gräslök, timjan)
Salt och peppar
Fetaostcreme
Ca 1/2 dl fetaost
1/2 dl creme fraiche
Västerbottensnurror
1 platta smördeg
1 dl riven ost (gärna lite starkare, som västerbotten!)
1 ägg

Soppan: Hacka löken och fräs den lite smör i en kastrull. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och vitlöken. Låt det puttra en liten stund. Häll i de krossade tomaterna och grädde/creme fraiche samt smaksätt med örter och kryddor.
Låt allt småkoka några minuter. Smaka av. Om du har en stavmixer kan du använda den om du vill ha en slät soppa.
Fetaostcremen: Rör ner smulad fetaost i creme fraichen.
Västerbottensnurror: Kavla ut smördegen lite och skär den i ca 1-1,5 cm remsor. Pensla med lite uppvispat ägg och strö över riven ost. Tvinna remsorna så de blir snurrade och lägg dem på smördegspapper på en plåt. Pensla igen och strö över resten av osten.
Grädda i 225 grader i några minuter tills de fått fin färg.
Servera soppan med en klick fetaostcreme och en ostsnurra. För en matigare variant kan man lägga i god korv i soppan.
Kostnad per portion: ca 15 kr
/Åsa
Kostnad per portion: ca 15 kr

2 portioner
Tomatsoppa
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl vatten
1/2 vitt vin (valfritt)
1/2 dl grädde eller creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
blandade örter (torkade eller färska. Ex: basilika, gräslök, timjan)
Salt och peppar
Fetaostcreme
Ca 1/2 dl fetaost
1/2 dl creme fraiche
Västerbottensnurror
1 platta smördeg
1 dl riven ost (gärna lite starkare, som västerbotten!)
1 ägg

Soppan: Hacka löken och fräs den lite smör i en kastrull. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och vitlöken. Låt det puttra en liten stund. Häll i de krossade tomaterna och grädde/creme fraiche samt smaksätt med örter och kryddor.
Låt allt småkoka några minuter. Smaka av. Om du har en stavmixer kan du använda den om du vill ha en slät soppa.
Fetaostcremen: Rör ner smulad fetaost i creme fraichen.
Västerbottensnurror: Kavla ut smördegen lite och skär den i ca 1-1,5 cm remsor. Pensla med lite uppvispat ägg och strö över riven ost. Tvinna remsorna så de blir snurrade och lägg dem på smördegspapper på en plåt. Pensla igen och strö över resten av osten.
Grädda i 225 grader i några minuter tills de fått fin färg.
Servera soppan med en klick fetaostcreme och en ostsnurra. För en matigare variant kan man lägga i god korv i soppan.
Kostnad per portion: ca 15 kr
/Åsa
Kommentarer
Trackback