Tjälknöl
En, för mig, lite bortglömd rätt, men saftigt, gott och väldigt enkelt!
För 4-6 personer
- Fryst skinkstek, fransyska eller liknande ca 1,5 kg
Marinad 1
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1 tsk socker
- 2 msk soja
- 2 msk oyster sås
- 2 msk olja
Marinad 2
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatten
- 2 dl olja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 0,5 dl finhackad gräslök
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 75 grader.
Här ska den ligga i 10-12 timmar (stick in en termometer efter några timmar när köttet börjat tina) till den uppnått en temperatur på mellan 70-80 grader beroende på hur välgenomstekt man vill ha den.
Ta ut köttet när det uppnåt önskad temp och lägg hela steken i marinad 1 i ca 4 timmar (i rumstemperatur)
Skär upp köttet i tunna skivor och lägg sedan dessa i marinad 2 i ytterligare 2-3 timmar (i rumstemperatur)
Servera med valfritt tillbehör, här med hasselbackspotatis och kantarellsås.
Kostnad per portion ca 20-25 kr.
/Sanna
Kommentarer
Trackback