Tjälknöl

En, för mig, lite bortglömd rätt, men saftigt, gott och väldigt enkelt!

För 4-6 personer

  • Fryst skinkstek, fransyska eller liknande ca 1,5 kg

Marinad 1

  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk soja
  • 2 msk oyster sås
  • 2 msk olja

Marinad 2

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl finhackad gräslök

Lägg den frysta steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 75 grader.
Här ska den ligga i 10-12 timmar (stick in en termometer efter några timmar när köttet börjat tina) till den uppnått en temperatur på mellan 70-80 grader beroende på hur välgenomstekt man vill ha den.
Ta ut köttet när det uppnåt önskad temp och lägg hela steken i marinad 1 i ca 4 timmar (i rumstemperatur)
Skär upp köttet i tunna skivor och lägg sedan dessa i marinad 2 i ytterligare 2-3 timmar (i rumstemperatur)

Servera med valfritt tillbehör, här med hasselbackspotatis och kantarellsås.

Kostnad per portion ca 20-25 kr.
/Sanna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0