Välkommen till Studentsmulornas kokbok!
Här kan du hitta enkla, goda men framförallt prismedvetna recept.
Kokboken är ett projektarbete som vi, Åsa, Carina och Sanna har gjort gemensamt genom Jenseneducation.
Att skriva en kokbok, med billiga recept, som projekt var ett val vi gjorde eftersom vi själva är studenter med begränsad ekonomi under studietiden. Att äta nyttigt behöver varken vara dyrt eller krångligt, utan kan i själva verket vara både enkelt och billigt om man bara är uppmärksam på billiga råvaror och har goda recept till hands.
Under respektive kategori, här till höger, kan du hitta recept som passar de flesta med cirkapris angivet. Här finns alltifrån enkla vardagsrätter till lite festligare måltider. Det finns säkert något recept som passar just DIG!
VÄLKOMMEN IN!
Banan smoothie

Ingridienser:
1 banan
1dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk. vanillinsocker
1 -2 tsk. socker (efter tycke och smak)
Gör såhär:
Mixa alla ingridienser och smaka av med sockret. Servera och njut!
Carina
tacos
Fredagsmys middagen som idag bestod av Tacos, för 4 personer, kostnad ca:15-17:-/portion beroende på hur mycket man "lassar" på.
Köttfärsen:
500 gr köttfärs
taco krydda, salt, peppar eller mixpåse för tacos
1 dl. vatten
stek köttfärsen, smaksätt med kryddor och låt den sedan stå och puttra en stund.
Grönsaker:
2-3 tomater (hackade i små bitar)
½ gurka (hackade i småbitar)
½ lök (hackad i småbitar)
lite sallad (hackad)
1 burk majs (stor eller liten får man bestämma själv)
1 gräddfil
riven ost
Guackamole
Detta är vad jag har med på mitt bord, men detta kan naturligtvis variera från hem till hem.
Till detta har jag tortilla chips, men även tortillabröd, nachos, tacobåtar eller tacoskal går bra!
Carina
Min godaste chokladkaka
För chokladälskaren!!!
För ca 8 personer
- 150 g smält smör
- 3 dl socker
- 1 dl kakao
- 2 tsk vanlijsocker
- 2 ägg
- 2 dl mjöl
- ströbröd
- florsocker, hallon och grädde till servering
Sätt ugnen på 175 grader om du har en varmluftsugn, annars 200 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda i resten av ingredienserna, ett ägg i taget och mjölet sist!
Smörj och bröa en ugnsfast form med avtagbara kanter och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-20 min (beroende på hur kladdig du vill ha den)
(Jag brukar ha den i ugnen i ca 10 min och låta den svalna av först och sedan stelna i kylen, då blir den riktigt kladdig. Den är nästan rinnande när man tar ut den ur ugnen)
Kostnad ca 20-25 kr för hela kakan!!
/Sanna
Chevrétoast
En riktigt god förrätt!
För 4 personer
- 8 skivor av en baguette
- 1 bit chevréost ca 100-150 g
- pinjenötter
- flytande honung
- ruccolablad
Lägg brödet på en ugnsplåt och lägg på skivor av chevrén, ringla över honung och strö på pinjenötter.
Gratinera i ugnen på 175 grader tills osten smält.
Servera på en bädd av ruccola.
Kostnad ca 10 kr per portion
/Sanna
Tjälknöl
En, för mig, lite bortglömd rätt, men saftigt, gott och väldigt enkelt!
För 4-6 personer
- Fryst skinkstek, fransyska eller liknande ca 1,5 kg
Marinad 1
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1 tsk socker
- 2 msk soja
- 2 msk oyster sås
- 2 msk olja
Marinad 2
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatten
- 2 dl olja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 0,5 dl finhackad gräslök
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 75 grader.
Här ska den ligga i 10-12 timmar (stick in en termometer efter några timmar när köttet börjat tina) till den uppnått en temperatur på mellan 70-80 grader beroende på hur välgenomstekt man vill ha den.
Ta ut köttet när det uppnåt önskad temp och lägg hela steken i marinad 1 i ca 4 timmar (i rumstemperatur)
Skär upp köttet i tunna skivor och lägg sedan dessa i marinad 2 i ytterligare 2-3 timmar (i rumstemperatur)
Servera med valfritt tillbehör, här med hasselbackspotatis och kantarellsås.
Kostnad per portion ca 20-25 kr.
/Sanna
Vaniljpannacotta med hallon
En god efterrätt som smälter i munnen!
För 4 personer
- 5 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
- 0,5 dl strösocker
- 3 st gelatinblad
- Hallon till garnering
Lägg gelatinet i blöt.
Skrapa ut fröna ur vaniljstången och lägg både fröna och stången i en kastrull.
Häll över grädden och sockret.
Koka upp och låt puttra i 1-2 min.
Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen, rör om så att de löser sig.
Sila bort vanlijstången och häll upp i portionsglas.
Ställ in i kylen i minst 2 timmar så att det stelnar.
Garnera med hallon, eller andra bär och frukter.'
Kostnad ca 7 kr per portion
/Sanna
Fläskfilé med soltorkade tomater
En lite lyxigare rätt med smak av solen!
För 2 personer
- Fläskfilé ca 400 g
- 1 burk soltorkade tomater
- 250 ml creme fraiché
- 2 vitlöksklyfor
- salt, peppar och lite chilikrydda
- några soltorkade tomater till garnering
Skär fläskfilén i skivor och förstek lätt.
Mixa de soltorkade tomaterna tillsammans med creme fraichén, vitlök, salt och peppar.
Lägg fläskfilén i en ugnsfast form och fördela tomatblandningen över.
Grädda i ugnen i 225 grader i ca 25 min.
Servera gärna med haricot verts och en grönsallad med fetaost.
Kostnad per portion ca 25 kr
/Sanna
Lax med räkor
En härlig rätt när det är extrapris på lax!
För 4 personer
- 4 laxfilébitar, alt hel laxsida
- ca 300 g skalade räkor
- 500 ml creme fraiché
- 2 msk hot sweet chili sås
- 2 msk majonäs
- 10 coctailtomater
- Salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form och lägg i laxfilén. Salta och peppra.
Grädda i ugnen ca 20 min.
Blanda ihop övriga ingredienser förutom coctailtomaterna.
Dela coctailtomaterna i halvor.
Häll över räkblandningen över laxen och lägg coctailtomaterna runt om formen.
Grädda i ugnen ytterligare ca 10 min.
Kostnad per portion ca 20 kr
/Sanna
Användbara tips
TIPS som sparar pengar!!!
Laga maten själv
Priset på färdiglagad mat är ofta mellan 30-100 % högre jämfört med om du hade tillagat den själv. Ibland är det självklart tillåtet att vara lite lat och köpa färdiglagad mat, men gör det inte till en vana. Har det ändå blivit en vana så tänk så här; du kan spara tusentals kronor varje år på att börja laga mer mat själv. Dessutom är färdiglagad mat mycket onyttigare och inte alls miljövänligt.
Handla inte hungrig
Det blir väldigt stor skillnad på varorna i korgen beroende på om du handlar när du är mätt eller när du är hungrig. Det finns undersökningar som visar på att 70 % av varorna vi lägger i korgen när vi handlar hungriga är varor som vi inte tänkt handla från början. Är du hungrig när du handlar är det lätt hänt att det slinker ner dyr snabbmat, godis och halvfabrikat i varukorgen.
Bränd gryta
Fastbrända grytor och gratängformar är lätta att få rena om du tar en sockerbit och skrapar med. Det repar inte. (Snabbitsocker löses upp lite för fort så använd hårda sockerbitar).
Till vidbrända grytor eller ungnsformar funkar det också bra med lite varmt vatten & lite bakpulver. Låt stå några timmar/ett dygn och hela det fastbrända "lyfter" sig.
Gamla ägg?Släng inte ägg för att datumet gått ut!!
Lägg ägget i vatten. Om ägget flyter så är ska det inte ätas, då det flyter på grund av gaser innanför skalet. Om ägget håller sig på botten är det prima och det är bara att tillaga det. Bäst föredatum på ägg är satta med tanke på att de förvaras i rumstemperatur. I kylskåp håller de ytterligare minst 1 månad.
Omogen avokado
Om avokadon är hård och omogen, lägg den tillsammans med tomater så mognar den mycket snabbare.
Tråkiga ostkanter
När osten börjar ta slut och blir lite tråkig och hård i kanterna: Riv eller bryt i småbitar och lägg i en plastpåse eller plastbytta med lock. Frys in. Sedan är det bara att ta ut färdigriven ost när du behöver till matlagningen.
Överblivna (?) vinskvättar
Häll vinskvätten i en plastbytta med lock och ställ i frysen. Sedan kan du bara skrapa med en sked så mycket du behöver för att piffa till en gryta eller en sås.
Koka gröt
Att koka gröt i mikron är ju supersmidigt, men har man inte tillgång till mikro utan bara en vanlig platta så är ett bra tips att lägga 3 enkronor på spisplattan när du kokar havregrynsgröt så bränner den inte fast. Funkar så klart bara på traditionella plattor, inte induktion.
Istället för dyrt raklödder
Brukar du raka benen med dyrt rakgel/raklödder? Köp i stället en billig balsam (som är drygare än rakgel). Benen blir otroligt lena, och hårfria!
Trasig ögonskugga
När man tappat ögonskuggan i badrumsgolvet så att den spricker i tusen bitar kan man få den hel igen om man droppar i lite ren sprit (till exempel vodka) och plattar till med fingrarna. Sedan får den torka över natten och nästa dag är den - nästan - som ny!
Gratis peeling
Istället för att slänga kaffesumpen kan du använda den som peeling-creme i duschen! Ta en nypa i handen, och fukta med vatten om det behövs, innan du skrubbar. Det doftar gott, och gör din hud mjuk och len! Förvara den i en burk utan lock, så att den inte möglar.
För mycket salt i maten
Istället för att slänga, skala en potatis och lägg i maten så suger den åt sig saltet!! Värt att testa innan man börjar om!!
Potatismos
Tillsätt alltid smöret sist när du gör potatismos, för att moset inte ska bli klistrigt.
Billigare diskmedel
Späd ut diskmedel och tvål med lite vatten så räcker det mycket längre. Effekten blir fortfarande densamma.
Göra ren tvättmaskinen
Fyll på med en påse citronsyra i facket för tvättmedel. Låt maskinen gå tom på 95 grader och maskinen blir ren igen.
Barnolja fixar duschdraperiet
Smörj in nedre kanten på duschdraperiet med barnolja så fastnar det inte en massa smuts och annat där.
Rent i diskhon
Häll lite bakpulver och lite droppar vatten låt det "fräsa" en stund, skura sen med en kökssvamp och diskhon skiner som om den vore ny!
Väck med te-och kaffefläckar
Häll vanligt strösalt och lite vatten i kopparna och gnugga ordentligt med en kökssvamp vips så är fläckarna borta och koppen skinande ren!
Fräschare lukt i köket
Använd dig av en apelsin. Dela på mitten, pressa ur saften i lite vatten, koka sedan vattnet med saften och apelsinen i 15 minuter och låt stå och det doftar ljuvligt i köket!
våfflor

Våfflel smet:
4 dl mjöl
4 dl mjölk
2 tsk bakpulver
lite salt
150 gr smält margarin
Blanda alla ingredienser, allra sist hälles margarinet i. Låt stå och svälla en stund innan du sätter igång att grädda dina goda våfflor.
Här har jag lite vaniljglass och jordgubbssylt på men kan om man vill bytas ut mot grädde och valfri sylt. /Carina
makaronipudding

Denna gång hade jag lite makaroner kvar och billig prinskorv från frysen som måste användas snart.
200 gr. kokta makaroner
200 gr prinskorv (i små skivor)
1-2 msk. riven parmesanost
salt, peppar ev. lite muskot krydda
Äggstanning:
2 ägg
3 dl mjölk
Lägg makaroner, de skurna prinskorvarna, parmesanen och kryddorna i en ugnsfast form. Vispa samman äggen och mjölken häll sedan det över makaronimassan och gratinera i ung 25-30 minuter 250 grader. servera med lingonsylt eller skirat smör och naturligtvis en lite sallad till.
Carina
chokladmousse

Vispa samman påsens innhåll med
1 dl mjölk, använd elvisp, låt stå 20-30 minuter innan servering.
Garnering:
Lite spritsad grädde
lite riven choklad (ljus eller mörk)
Såååååååå gott även om det inte är proffsigt upplagt!
Carina
crepes med räkfyllning

Pannkakssmet i grunden:
2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl
0,5 krm salt
margarin till stekningen
Fyllningen:
135 gr skalade räkor (frysta i detta fall och delade på mitten)
0,7 dl turkisk yougurt (creme fraiche går också bra)
3-4 tsk. dill
lite pressad citron
salt och peppar efter smak
Pannkakssmeten:
Blanda samman alla ingridienserna med en visp och låt stå en stund och svälla innan du steker.
fyllningen:
blanda samman alla ingridienserna och lägg dom i varma eller kalla pannkakor om du så vill, lägg 2-3 matskedar av fyllningen i pannkakan och rulla ihop den. Jag åt dem kalla som en förrätt och det var verkligen lyckat måste jag säga! Kan med fördel serveras varma och då kan man också hälla på lite riven ost och sätta dem i ugnen 7-15 minuter, 250 grader.
/ Carina
Paj med kalkon och tomat

Ingredienser till pajskalet:
200 gr margarin
4 dl mjöl
½ dl vatten
Garneringen:
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
1 tomat i skivor
100 gr kalkon i strimlor
några skivor purjolök
riven ost efter tycke
salt och peppar
Gör så här:
Börja med pajskalet, hacka rumstempererat margarin och mjöl samman tillsätt vattnet och knåda till en jämn "deg", täck över och ställ in i kylen en ½ timma. Sätt ugnen på 225 grader, lägg ut pajskalet i en pajform hacka med en gaffel i botten, ställ in i ugnen och förgrädda i 10 minuter. Under tiden gör du iordning garneringen.
Blanda ägg, matlagningsgrädde, mjölk, salt, peppar samman och häll det över pajen, sist lägger du dit de skivade tomaterna, purjolöken och den rivna osten. Ställ sedan in i ugnen 20-25 minuter. Servera med en god sallad, Bon apetet!!!