makaronipudding

Denna gång hade jag lite makaroner kvar och billig prinskorv från frysen som måste användas snart.
200 gr. kokta makaroner
200 gr prinskorv (i små skivor)
1-2 msk. riven parmesanost
salt, peppar ev. lite muskot krydda
Äggstanning:
2 ägg
3 dl mjölk
Lägg makaroner, de skurna prinskorvarna, parmesanen och kryddorna i en ugnsfast form. Vispa samman äggen och mjölken häll sedan det över makaronimassan och gratinera i ung 25-30 minuter 250 grader. servera med lingonsylt eller skirat smör och naturligtvis en lite sallad till.
Carina
chokladmousse

Vispa samman påsens innhåll med
1 dl mjölk, använd elvisp, låt stå 20-30 minuter innan servering.
Garnering:
Lite spritsad grädde
lite riven choklad (ljus eller mörk)
Såååååååå gott även om det inte är proffsigt upplagt!
Carina
crepes med räkfyllning

Pannkakssmet i grunden:
2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl
0,5 krm salt
margarin till stekningen
Fyllningen:
135 gr skalade räkor (frysta i detta fall och delade på mitten)
0,7 dl turkisk yougurt (creme fraiche går också bra)
3-4 tsk. dill
lite pressad citron
salt och peppar efter smak
Pannkakssmeten:
Blanda samman alla ingridienserna med en visp och låt stå en stund och svälla innan du steker.
fyllningen:
blanda samman alla ingridienserna och lägg dom i varma eller kalla pannkakor om du så vill, lägg 2-3 matskedar av fyllningen i pannkakan och rulla ihop den. Jag åt dem kalla som en förrätt och det var verkligen lyckat måste jag säga! Kan med fördel serveras varma och då kan man också hälla på lite riven ost och sätta dem i ugnen 7-15 minuter, 250 grader.
/ Carina
Paj med kalkon och tomat

Ingredienser till pajskalet:
200 gr margarin
4 dl mjöl
½ dl vatten
Garneringen:
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
1 tomat i skivor
100 gr kalkon i strimlor
några skivor purjolök
riven ost efter tycke
salt och peppar
Gör så här:
Börja med pajskalet, hacka rumstempererat margarin och mjöl samman tillsätt vattnet och knåda till en jämn "deg", täck över och ställ in i kylen en ½ timma. Sätt ugnen på 225 grader, lägg ut pajskalet i en pajform hacka med en gaffel i botten, ställ in i ugnen och förgrädda i 10 minuter. Under tiden gör du iordning garneringen.
Blanda ägg, matlagningsgrädde, mjölk, salt, peppar samman och häll det över pajen, sist lägger du dit de skivade tomaterna, purjolöken och den rivna osten. Ställ sedan in i ugnen 20-25 minuter. Servera med en god sallad, Bon apetet!!!
Fiskgratäng med räkor
En mycket god fiskrätt!!
2 portioner:
- 300 gram torskfilé
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk fiskfond
- 1 äggula
- 150 g skalade räkor
- salt och peppar
Lägg fisken i en smord ugnsform. Salta lite, täck med folie och ställ in i ugnen i 225-250 grader i ca 10 min.
Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med grädde och fiskfond. Koka ca 5 min.
Ta av från värmen och tillsätt äggulan.
Smaka av med kryddor och rör ner räkorna (ev lite färsk hackad dill)
Häll såsen över fisken och gratinera i ugnen i ca 15 min.
Kostnad ca 25 kr per portion./Sanna
Pasta med kycklingkorv
En snabblunch som är lite mer mättande än bara korv med bröd ;)
För 4 personer
- Pasta av valfri sort
- 1 pkt kycklinggrillkorv
- 1 burk creme fraiche
- 1 burk skivad ananas
- 1 pkt bacon
- salt och peppar
Skär bacon och korv i skivor och stek lätt.
Tillsätt cremefraiche och ananasen. Salta och peppra.
Servera med pasta!
Kostnad per portion ca 10 kr. /Sanna
Lax med pesto
Pesto är ju så enkelt och gott att göra själv och blir en fröjd tillsammans med lax.
För 2 personer:
- 2 laxfiléer
- citronpeppar, salt
- ris
Stek laxfiléerna så att de får en stekyta, häll på vatten så att de nästan täcks och låt koka på medelvärme i ca 15 min.
Pesto:
- 25 g pinjenötter
- 1 kruka basilika
- 1 vitlöksklyfta
- 50 g parmesan
- 1 dl god olivolja
- salt och ev. peppar
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa sedan alla ingredienserna till önskad konsistens.
(Man kan absolut göra dubbel sats och förvara upp till en vecka i kylskåpet)
Kostnad ca 20-25 kr.
/Sanna
Kyckling med jordnötssås
En väldigt god sås, som är en fröjd för gommen, men dock inte för ögat ;)
För 2 personer:
- 2 kycklingfiléer
- kryddor efter smak
- jasminris
Jordnötssås:
- 2 dl salta jordnötter
- 1/2 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk olja
- 1 tsk curry
- 2 dl kokosmjölk
- 1/2 tsk sambal oelek
- 1/2 msk riven färsk ingefära
- 1 1/2 msk soja
- 1/2 msk brun farin
Finhacka nötterna i en mixer (men mal dem inte helt)
Skala och finhacka lök och pressa vitlöken, fräs någon minut i oljan i en kastrull och tillsätt sedan curryn och fräs lite till.
Häll i kokosmjölken, sambal oelek, ingefära, soja och brun farin och sjud i ca 5 min. Tillsätt jordnötterna och värm upp!
Kostnad ca 20 kr per portion
/Sanna
varma mackor

För 2 personer:
4 st formbröd
2 tomater (skivade)
4 tsk creme bonjourost (valfri smak)
4 skinkskivor
16-20 ostskivor (eller så mycket ost man nu vill, med valfri smak)
paprika krydda (häller jag på efter)
Gör så här:
sätt ugnen på 150 grader , bre smörgåsen med lite smör, lägg på skinkan, sedan tomatskivan/skivorna, bonjour osten och sist ostskivorna. stää in i ugnen och låt stå tills osten smält och fått lite gyllenbrun färg. Ta ut och häll på paprikapulver. Servera och njut!
Carina
Blandad sallad med fetaost
Kostnad per portion: ca 7 kr

2 tomater
2 morötter
1 dm gurka
1/2 röd lök
1/2 paket fetaost
några svarta oliver
persilja
olivolja och flingsalt
Skär allt i bitar och blanda med lite olivolja och flingsalt.
Kostnad per portion: ca 7 kr
/Åsa
Kycklingfilé i sötsursås

150-200g Kycklingfile
1 burk sötsursås
krydda (efter smak på kycklingen)
Gör så här:
Srimla kycklingfilén och stek den i stekpannan, krydda efter smak, häll sedan i sötsursåsen och låt koka upp, koka pastan när det är färdigt servera, gärna grönsallad till!/ Carina
Taco-omelett
Blev det köttfärs över från tacomiddagen?
Använd den i en god omelett!
För 2 personer
- 4 ägg
- 4 msk vatten
- ca 2 dl köttfärs
Vispa ihop ägg och vatten, stek i stekpanna, fördela köttfärsen ovanpå och vik ihop. Voilá! SErvera gärna med lite tacosås och grönsallad!
Kostnad ca 5 kr per portion./Sanna
Choritzo med äggröra

1 portion
1 korv (ex: choritzo, bratwurst, kabanossen, lunchkorv)
2 ägg
1/2 dl mjölk
salt och peppar
Stek korven.
Fräs lite smör i en stekpanna och knäck i äggen och häll i mjölken. Rör om i äggen medans de steker på ej för hög värme. Smaka av med salt och peppar.
Servera med någon grönsak och en god senap!
Kostnad: 8 kr
/Åsa
Nostalgi dessert
En beprövad dessert är det här, men god!!
- 1 päronhalva per portion
- 2 After Eight per portion
- 1 skopa vaniljglass per portion
Lägg päronhalvorna i en ugnsäker form, lägg på After Eight och värm i ugnen på 200 grader till chokladen smält.
Servera med glass till och för att göra det lite festligare; stick i ett tomtebloss och tänd före servering :)
Kostnad per portion 3-4 kr/Sanna
toastskagen
Dagens lunch blev toastskagen med min egen skagenröra från igår så receptet finns inne redan. /Carina
Bakpotatis med skagenröra

till skagenröran:
500 g räkor (hackade)
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 pkt frusen dill (35 gr, eller 3,5 msk hackad färsk dill)
½ röd lök
3 nypor flingsalt
1 krm svartpeppar
lite pressad citron
Gör såhär:
blanda majonäsen, creme fraichen, dillen, löken (som du hackat), kryddorna och de hackade skalade räkorna i en stor skål och ställ sedan in i kylen så det får stå och dra lite innan det lägges på formfranskan som du rostat i brödrosten om du vill.
Jättegott!
Carina
glass med jordgubbssmak

300 gr. frysta eller färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
3 ägg
2-3 tsk. vanillinsocker
1 dl florsocker
Gör såhär:
tina bären om du har dem frysta, vispa äggen vanillinsockret och florsockret. Tillsätt jordgubbarna och vispa till jordgubbarna är nästan helt mosade. Använd elvisp om du nu inte har en glassmaskin.
Häll sedan över smeten i en form som kan frysas eller gör det i portionsformar direkt om du skall ha dem till ett särskilt tillfälle. Ställ sedan in i frysen och låt stå minst 4 timmar.
Carina
Kassler
Ett enkelt recept när kasslern är till extrapris!
4 portioner
- 1 pkt kassler (ca 500g)
- 4 dl grädde
- 1 lök
- 1 burk champinjoner
- svartpeppar
Skär kasslern i bitar eller strimlor, stek lätt tillsammans med lök och champinjoner.
Häll på grädde och peppra efter smak. (Salt behövs inte eftersom kasslern är salt i sig)
Servera med valfri kolhydrat alternativt broccoligratäng och grönsaker.
Pris per portion ca 15kr/Sanna
köttbullar med kokt potatis
Ett väldigt gott och billigt recept på en vardagsmiddag! För 2 personer,Kostnad: 8:-/ person
4 kokta potatisar
12-16 köttbullar
gräddsås
självklart med en god grönsallad till!
Carina
Falukorvsomelett
En enkel och definitivt mättande omelett för 2 personer.
- 1/4 dels falukorvsring
- 4 ägg
- 1/2 dl vatten
- salt och peppar
Skär korven i små bitar och stek lätt. Rör ihop ägg, vatten, salt och peppar med en gaffel.
Häll äggsmeten över korvarna och stek till en omelett. Servera gärna med grönsallad till.
Kostnad per portion ca 7 kr/Sanna
Lax med tapenade
En god bit lax med härlig smak av svarta oliver. Passa på när det är extrapris på lax!
4 personer
- 1 paket tinad lax i bitar utan skinn (4 st) Alternativ 1 färsk lax (smaken är godare men dyrare)
- 1 burk tapenade (ca 200 g)
- 5 dl creme fraiche naturell
- salt och peppar
Blanda creme fraichen med tapenaden, salta och peppra. Lägg den tinade laxen i en ugsfast form och häll över blandningen. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Servera med ris, potatis eller couscous.
Kostnad per portion ca 15 kr/Sanna
stekt strömming med potatismos

300 gr strömmingsflundra
1msk smör
ströbröd
Moset:
4-5 kokta potatisar
1½ dl mjölk
1 msk smör
salt
peppar
Gör såhär:
Tvätta strömmingen i vatten, klipp eventuellt bort fenor. Lägg filéerna i smöret och vänd dem i ströbröd och stek dem i stekanna.
Potatisen kokas och tillreds sedan till mos genom att hälla på mjölken, lägga ner smöret, sata peppra och ev, potatismoskrydda och vista detta med elvisp, eller potatisstöt om man så vill.
Carina
Citron cheescake

3 ägg
1½dl.strösocker
2 tsk. vanillinsocker
200gr. philiadelphiaost
3 dl grädde
10 st digistivekex
5 msk. pressad citron (smaka av)
Gör såhär:
Knäck äggen och dela gulan från vitan i varsin bunke, vispa äggvitan med elvisp till ett skum. Blanda i sockret till äggulorna och vispa detta med elvisp till en jämn smet, lägg i philiadelphiaosten, vanillinsockret och vispa till en jämn smet, vispa vispgrädden i ytterligare en bunke för sig och när den är lagom vispad (inte för hård inte för lös) lägg då i den i smeten och vispa alltsammans. Tillsätt sist och försiktigt med sked de uppvispade äggvitorna och den pressade citronen.
Krossa i mortel eller för hand 5 av digistivkexen och lägg dem i en form med löstagbar botten, häll sedan över smeten och sist lägger du på de 5 sista krossade digistivekexen. Ställ in i frysen minst 3 timmar innan den är klar för förtäring.
Carina
kassler med pasta

250gr. kassler
1,25 dl. creme fraiche
1 dl. matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
½ kruka färsk basilika (alt. torkad basilika på burk)
lite pressad citron
½ hönsbuljongtärning
Tagliatelli pasta till.
Gör så här: Strimla kasslern och fräs den lätt i stekpannan, tillsätt matlagningsgrädde, creme fraiche, hackad basilika, hackad vitlöksklyfta och pressad citron som du blandat samman innan, lägg i halva buljongtärningen och smaka av och låt detta småputtra i stekpannan, Mums så gott. Koka pastan, häll över kasslern och servera. Till detta hade jag idag tomat och mozarella salladen.
Carina
fläskfilé med hasselbackspotatis

8 potatisar
600 gr. fläskfilé
salt
peppar
1 köttbuljongtärning
såsen:
2dl creme fraiche
½ burk av creme bonjour grekisk vitlök
2 tsk. tomatpure
lite pressad citron (efter smak)
½ hackad vitlöksklyfta
Gör så här:
Skala och skär potatisarna i tunna skivor men inte helt igenom,häll gärna lite matolja över dem innan så de inte blir torra lägg dem på en ugnsfast form och in i ugnen som är uppvärmd till 225 grader och låt dem stå i 40-45 minuter tiils de fått en gyllenbrun färg. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor, krydda dem och bryn dem med lite matolja och 1 buljongtärning i en stekpanna tills de är genomstekta. Tillred såsen på creme fraichen och låt stå en stund innan servering. Servera gärna med lite grönsaker till. Ät och njut!
Carina
Lunchkorv
En poppismiddag i min familj...
För 4 personer
- 4 st lunchkorvar
- 1 st gul lök
- 5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
- 1/2 tub tomatpuré
- salt, peppar, chillikrydda
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ett snitt i korvarna.
Hacka löken och häll i snittet.
Blanda tomatpurén med grädden. Salta, peppra och krydda med chilli efter smak.
Grädda i ugnen ca 30 min.
Servera med potatis eller bulgur.
Kostnad per portion ca 10 kr/Sanna
Tortellini med ostsås

250 gr. pasta
2,dl matlagningsgrädde (till ostsåsen)
1,5 msk mjöl
30 gr. smör
2-4 msk. cremebonjourost (2 olika smaker hade jag)
Basilika
Tillagning:
Koka tortellinin, tillred såsen genom att smälta margarinet, blanda med vetemjölet, häll på matlagningsgrädden, rör om under tillredningen, tillsätt osten. När tortellinin kokat häll av vattnet, tillsätt såsen och strö på lite basilika som krydda. Servera och ät!!!!!!!! Gott och mättande. Hittade tortellinin för 10:-
Carina
Vitlöksdoftande Tomat och broccolisoppa
Kostnad per portion: ca 5 kr

4 portioner
8 dl vatten
1 bukett broccoli
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, pressade
1 burk krossade tomater
2 färska tomater, i bitar
Färska örter eller örtkrydda
2 grönsaksbuljongtärningar
smör
Hacka löken och fräs den i smör i en stor kastrull. Pressa i vitlök, smula ner buljongtärningar och häll över vatten och krossade tomater. Skär broccolin i bitar och lägg i den och låt allt koka 5-10 minuter. Smaka av och krydda med salt och peppar samt ev mer vitlök om du vill. Sist tillsätter du tomaterna och örterna och låter allt småkoka några minuter till.
Servera gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd!
Kostnad per portion: 5 kr
/Åsa
Spenatsoppa
Kostnad per portion: 6 kr

4 portioner
ca 500 gr fryst spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, pressad
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
1/2 dl vitt vin eller lite pressad citron (valfritt)
1 msk idealmjöl
smör
ca 8 dl vatten
Salt och peppar
TIPS!!
Gott till: knaperstekt bacon eller kokt ägg!
Toppa med en liten klick gräddfil eller creme fraiche!
Hacka löken och fräs den i lite smör i en stor kastrull. Pressa i vitlöken och pudra över idealmjölet. Rör om. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Lägg i spenaten och låt det småkoka några minuter. Häll i vinet/citronen och grädden. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en slät soppa kan du köra nåton minut med stavmixer!
Kostnad per portion: 5-6 kr
/Åsa
Fiskbullar

1 burk fiskbullar (jag hade i hummersås)
4 kokta potatisar
lie grönsaker
Koka potatisen och när den strax är färdig så värmer du fiskbullarna antingen i micron eller i kastrull.
Lägg upp och bara njut av enkelheten!
Carina
Green Curry Kyckling (Thai)
Passa på när kycklingfileérna är på extrapris!
Kostnad per portion: ca 15 kr

400 gr kycklingfileer
1 burk cocosmjölk
1 påse Thai Green Curry kryddmix
eller 1 hönsbuljongtärning, 2 msk grön curry, 1-2 msk riven färsk ingefära, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk fisksås (valfritt)
1 liten burk vattenkastanjer
1 dm hackad purjolök
Lite hackad gräslök
Ev lite vatten
Serveras med ris eller bulgur.
Skär kycklingen i bitar och stek den i lite smör. Häll i kryddblandningen och rör om. Tillsätt cocosmjölken (allt i burken) och grönsakerna. Låt allt puttra och smaka av. Blir det för tjockt så späd med lite vatten.
Vill du har mer tryck i rätten tillsätt mer grön curry och färsk ingefära!
Kostnad per portion: ca 15 kr
/Åsa
Snabb sparrisomelett utan stuvning
Kostnad per portion: 4 kr

2 portioner
1 liten burk vit sparris i bitar
3 ägg
Salt och peppar
Rör ihop äggen med allt innehåll i sparrisburken, även spadet. Tillsätt lite salt och peppar och stek i stekpanna tills äggen stelnat. 'Häll' ut omeletten på en tallrik/uppläggningsfat och vik över hälften så blir uppläggningen snygg.
Servera med valfria grönsaker.
Kostnad för omeletten (räcker till 2 personer): 8 kr
/Åsa